Arbetsstolar ökar aktiviteten och livskvaliteten

En så enkel sak som att byta ut en vanlig stol mot en arbetsstol kan innebära ökad självständighet, mer aktivitet och förbättrad livskvalitet.

Små förändringar av vardagen på ett vårdhem kan vara till stor nytta och vara värdefullt för både boende och personal. En så enkel sak som att byta ut en vanlig stol mot en arbetsstol kan innebära ökad självständighet, mer aktivitet och förbättrad livskvalitet.

Många äldre får funktionsnedsättningar på grund av sjukdomar eller ett slitsamt liv, vilket leder till problem med att klara vardagens aktiviteter. De klarar kanske inte av att göra vad de vill – och slutar därför att göra sådant de tidigare har tyckt om att göra. Många äldre blir mer passiva, vilket får till följd en försämrad livskvalitet.

Många äldre drabbas av rörlighetsproblem som innebär att de måste få hjälp med vardagens aktiviteter – aktiviteter som de tidigare klarat av själva. Det kan handla om hjälp att flytta mellan stol och säng, hjälp att förflytta sig eller hjälp med att exempelvis äta.

Ofta är det småsaker som kan innebära stor skillnad för individen, och arbetsstolar har ända sedan de först introducerades under 1960-talet hjälpt 100 000-tals människor att klara vardagssysslor, sådant som de flesta av oss tar för givet.

Några av fördelarna med att använda arbetsstolar på vårdhem framgick av ”Lab X”. Detta är ett projekt där företag utvecklar och testar välfärdsteknik tillsammans med akademiska och offentliga institutioner som UCN i Ålborg, SOSU Nogle och Fremtidens plejehjem i Nørresundby.

Vårdhem 

 

– Jag kan inte sitta i stolarna i sällskapsrummet. Jag får så ont i skinkorna. Jag kan nästan inte gå när jag suttit i deras stolar där nere. Och därför går jag aldrig ned till något de gör där. För stolarna därnere är riktigt hemska. Och där borde vi ha några sådana där arbetsstolar i stället för de där arkitektstolarna, eller vad de nu kallas. De är för gräsliga.

Åsikt från en boende på Fremtidens Plejehjem

En enklare vardag

  • Stolshöjden kan ställas in elektriskt så att den passar för vad brukaren tänker syssla med. Brukaren kan t.ex. placeras i ergonomiskt lämplig höjd i förhållande till matbordet och kan enkelt skjutas fram (eftersom stolen har hjul) nära intill bordet, vilket gör det lättare att äta. Stolen har en centralbroms som ger extra säkerhet. Dessutom får brukaren möjlighet att delta i umgänget vid bordet, och en eventuell assistent får en bättre arbetsställning, t.ex. för att erbjuda hjälp att äta.

  • Att ställa in stolens höjd kan också exempelvis underlätta morgonrutinerna eftersom den kan höja upp en svag brukare i nivå med assistenten, vilket förenklar arbetet.

  • De breda armstöden stöttar kroppen och ger god och trygg sittkomfort. Sitsens höjd och framåtlutning gör det också enklare för brukaren att sätta sig i och resa sig från stolen. Brukaren blir därmed mer mobil och självständig.

  • Stolens sits och ryggstöd är ergonomiska och stoppade och kan ställas in efter brukarens behov. Den goda sittkomforten lockar till ökad användning av stolen och ger en god sittställning, vilket gör att brukaren kan delta i flera aktiviteter.

  • De stora lättrullande hjulen klarar mindre trösklar och mattor – och skjuthandtaget underlättar personalens arbete när brukaren ska flyttas sittande i stolen. Brukaren kan själv hantera stolens centralbroms, vilket ökar säkerheten vid exempel i- och urstigning.

 

Se vårt sortiment av VELA arbetsstolar här


Læs også