Lilly återvann sin självständighet med VELA Tango

– Det är väldigt viktigt för mig att kunna utföra de vardagssysslor jag har hållit på med i hela livet

Lilly har en reumatisk sjukdom som medfört att hon har väsentliga funktionsnedsättningar i rygg, axlar, höfter och knän. Lilly är dessutom kort (142 cm), vilket gör det svårt för henne att hitta en bra sittställning som samtidigt är en trygg och säker arbetsställning.

Hennes reumatism innebär att hon har svårt att klara sig själv i vardagen. Hon vistas mycket i köket, där hon också har sitt matbord. När Lilly tar sig runt i huset använder hon rollator som stöd.

Lilly klarar inte av att hantera en vanlig arbetsstol med gasfjäder på grund av sin reumatism. Därför har hon beviljats en stol vars sitshöjd kan justeras elektriskt, nämligen en Vela Tango El. 

Trots att tillvaron ofta är väldigt besvärlig för Lilly hade hon aldrig tänkt på att hon skulle kunna få en stol som kunde erbjuda avlastning och göra henne mer självständig igen. Dessutom vill hon helst inte be om hjälp eller vara till besvär. Det var hennes barn som tog initiativ och pressade på, vilket hon är riktigt glad över. Därför vill Lilly gärna uppmana andra i liknande situation att be om hjälp.

En enklare vardag

– Det är väldigt viktigt för mig att kunna utföra de vardagssysslor jag har hållit på med i hela livet. Nu lagar jag gärna mat för flera dagar i taget, och att jag klarar att skala potatis på egen hand är en otrolig skillnad. Bra mat betyder
mycket för att kunna leva bra med reumatism – och man får ju ny lust att göra saker.

Lillys rörelsefrihet har blivit mycket större med VELA Tango 100El, och hon har fått sin självständighet tillbaka. Det är viktigt för Lilly att inte vara beroende av hjälp från andra.

Arbetsstol i köket

Lilly om VELA Tango 100El

  • Stolen står alltid i köket, och jag använder den både för köksarbete och som matstol. Dessutom använder jag den när jag sitter vid matbordet och sysslar med något, till exempel virkar.
  • Jag har fantastiskt stor glädje av stolen, särskilt i köket, fast det inte är så gott om plats där.
  • Det går att höja stolen till en nivå så att jag kan laga mat, diska och sätta in saker i skåpen. Det bästa är faktiskt att klara av saker och ting på egen hand, och stolen ger mig mycket avlastning, så jag blir inte heller lika trött som tidigare.
  • Stolen är enkel att ställa in på höjden, så jag slipper dessutom att böja mig ned mot underskåpen.
  • Armstöden är sköna att vila armarna mot, och jag använder dem också som stöd när jag reser mig och sätter mig i stolen.

Läs mer om VELA Tango El härSe alla VELA arbetsstolar här


Læs også