Claus klara sig på egen hand

Claus har fått ett varaktigt behov av stöd i samband med sina kökssysslor så att han kan fortsätta att klara sig själv, och då har han stor nytta av sin ståstol VELA Tango El.

Claus har levt med cerebral pares i hela livet. Förlamningarna finns framför allt på vänster sida av kroppen. För några år sedan bröt Claus också ländryggen i samband med ett fall. Detta har lett till att köket har fått byggas om och att Claus fått ett varaktigt behov av stöd i samband med sina kökssysslor så att han kan fortsätta att klara sig själv.

Man har gjort plats för benen under spisen, så att den enkelt kan användas av en sittande person. Ugnen är högt placerad och öppnas i sidled för att vara enkel att hantera.

Claus har balanssvårigheter och har problem med att resa sig upp till stående ställning. Han har dessutom problem med knäna och sin gångfunktion och måste därför använda rollator eller elrullstol emellanåt.

Han får hjälp med bl.a. att klä på och av sig morgon och kväll, men klarar sig i övrigt på egen hand till vardags – både i köket, vid måltiderna och med vardagssysslorna i hemmet.

En enklare vardag

För att kunna förbli aktiv efter sitt fall har Claus fått en VELA Tango El ståstol med kort sits och elektrisk manövrering av sitshöjden. Den elektriska inställningen av sitshöjden är viktigt för Claus, t.ex. när han ska ställa sig upp, eftersom hans höfter är stela.

Claus och hans terapeut har haft en bra dialog, och både ugnen med sidoöppning och diskmaskinen har placerats högt så att han kan hantera dem från stolen. När han använder stolen i köket är det enkelt för honom att ställa in den på hög nivå. Stolens korta sits är dessutom perfekt, för den gör att Claus slipper att få baksidan av låren i kläm när han står upp med hjälp av stolen, och sitsen ger samtidigt en aktiv sittställning. 

Claus om ståstolen VELA Tango El

  • Jag använder stolen både vid köksarbete, matlagning och när jag äter. I köket ställer jag sitsen högt, så att jag kan stå vid köksbordet och arbeta, och det är lätt för mig att hantera ugnen.
  • Jag bromsar alltid stolen! Jag har ramlat ur en stol en gång eftersom jag glömde att bromsa den – så det har jag lärt mig.
  • Sitsen är väldigt bra, särskilt när jag står. Den är så kort att den inte klämmer baksidan av låren och ger bra stöd när jag står. Sitsen är också skön att sitta på när jag använder stolen vid matbordet.
  • Det är lätt att ställa in sitshöjden elektriskt, och när jag ställer sitsen i högsta läget står jag i princip rakt upp. Det är nödvändigt för mig eftersom jag inte kan böja min höft särskilt mycket.
  • Det är lätt att röra sig i köket tack vare de stora hjulen som rullar lätt över golvet.

Läs mer om Claus stol härSe alla VELA ståstolar här  


Læs også