En oumbärlig stol

Solveig har fått sitt högra ben amputerat ovanför knät. Rehabiliteringen efter amputationen har varit framgångsrik eftersom Solveig hela tiden varit inställd på att träna och kunna klara sig själv.

 

Hennes hus har god tillgänglighet med breda dörrar utan trösklar. I köket finns plats för benen under köksbordet och spisen, så att de enkelt kan användas av en sittande person. Ugnen är högt placerad och kan inte användas av en sittande person.

Solveig vill klara sig själv i vardagen precis som vanligt. – Jag har ju bra armstyrka, så jag klarar mig, som hon själv säger. Hon klarar all matlagning själv och ägnar mycket tid i köket, bland annat bakar hon.

Solveig har dålig balans efter amputationen och belastar därför vänsterbenet för mycket när hon står en längre tid. Hon är inte så stark i benet längre och blir snabbt trött av att stå.

En enklare vardag

Efter att Solveig fick sin VELA Tango-stol använder hon den alltid i köket och vid matbordet. Hon sitter dessutom i den när hon löser korsord och tittar på TV. Hon flyttar stolen med vänsterbenet. I köket bromsar hon alltid stolen och ställer in höjden när hon ska göra något särskilt så att den passar nivån på bord, spis eller ugn.

Hon sitter mycket i sin stol och är därför särskilt glad över att det är lätt att ändra sittställning och jobba i köket medan hon sitter i stolen. – Man sitter bra i stolen, och den är också lätt att ta sig runt i hemmet med.

En oumbärlig stol – artikelbild

Dagmar om VELA Twist

  • Tidigare brände jag mig på ugnen varenda gång jag skulle ta ut något ur den. Det gör jag inte längre. Nu höjer jag stolen till ugnsnivå, så slipper jag att bränna mig på kanten på luckan.
  • När jag diskade rann vattnet ned i ärmarna – men nu når jag upp till vasken och slipper blöta ärmar.
  • När jag t.ex. ska till vardagsrummet sänker jag sitsen så att jag kan gå framåt med stolen. Den rullar riktigt bra. Jag lägger de saker jag behöver i knäet, och så rullar jag in i vardagsrummet.
  • Det är enkelt att komma högt upp och långt ned, så jag klarar mig alldeles själv. I köket kan jag lätt både diska och laga mat.
  • Bromsen är enkel. Jag använder den när jag sitter vid vasken eller spisen.

Läs mer om Dagmars stol härSe alla VELA arbetsstolar här  


Læs også