Assistenter/anhöriga

Som assistent eller anhörig till en person med funktionsnedsättning kan man behöva inta många mindre bra arbetsställningar. Det handlar ofta om att arbeta på låg höjd, mycket nära den person som behöver hjälp. I de här fallen kan man med fördel använda en liten pall som är lätt att flytta runt.

För arbete på låg höjd, till exempel vid assistans med att ta på strumpor eller vid fotvård, är det viktigt för assistenten att kunna inta en stabil arbetsställning som inte i onödan belastar ryggen med vridande eller framåtlutande rörelser. 

Vid måltider och tandvård är det viktigt för assistenten att komma nära brukaren, dels för att undvika att själv belasta rygg, axlar och nacke, dels för att skapa god kontakt och kommunikation med brukaren.

Att hitta den rätta stolen

VELA har ett stort utbud pallar, så att assistent och anhöriga kan inta goda arbetsställningar och därmed minska risken för problem med bland annat rygg, nacke och axlar. När en assistent eller anhörig söker efter den perfekta pallen är det viktigt att fundera på i vilka nivåer arbetet ska utföras.

Om arbetsuppgifterna till exempel innebär hjälp med att ta på strumpor och skor finns det behov av en låg pall. handlar det om att hjälpa en person i rullstol att äta är det önskvärt med en lite högre pall. Alla pallar från VELA kan höjdjusteras med gasfjäder på flera olika nivåer från 36 till 86 cm.

assistenter, bred

Det är viktigt att tänka över sitsens utformning i förhållande till användningssituation. Om assistenten har ryggproblem kan det vara fördelaktigt att ha ett litet ryggstöd som avlastning.


Vid val av stol måste man också fundera på vilka hjul som är bäst. Det är viktigt att ta hänsyn till om pallen behöver kunna bromsas eller om hjulen ska vara lättrullade, t.ex. om assistenten behöver kunna flytta från en person till en annan vid matbordet.

Vi anbefaler fx følgende stole, hvis du er hjælper/pårørende til en person med funktionsnedsættelse:

VELA Latin 100Hmi nr. 

VELA Latin 100 är en ergonomisk stoppad kontorsstol med lågt ryggstöd som ger bra stöd för ländryggen och ger rygg, axlar och armar fritt spelrum

Läs mer

VELA Samba 400Hmi nr. 

VELA Samba 400 med sadelsits tryggar god ergonomi. Sitsens utformning främjar naturlig ryggkontur och öppen, aktiv höftvinkel

Läs mer

VELA Samba 500Hmi nr. 

VELA Samba 500 är en extra välstoppad klassisk pall som ger utmärkt sittkomfort

Läs mer

VELA Samba 530Hmi nr. 

VELA Samba 530 är särskilt avsedd för fotvård. Sitsen kan vinklas, och har en arbetsyta på framsidan.

Läs mer

Dansk design och produktion

Oändeliga anpassningsmöjligheter

Gratis rådgivning av specialister