Åtgärda rygg-, nack- och ländryggssmärtor

Ryggont och följder av ryggont är enligt Sundhedsstyrelsen (danska motsvarigheten till Socialstyrelsen) ett av den danska befolkningens största hälsoproblem; omkring 30 procent av alla danskar har haft ont i ryggen de senaste 14 dagarna. Smärtor i rygg, ländrygg och nacke kan vara tecken på allvarliga problem som kan undersökas och behandlas, men i upp till 80–90 % av fallen går det inte att ställa en diagnos.

De flesta ryggproblem är övergående och klingar av och försvinner av sig själva. Forskning visar att detta går snabbast om man vidhåller sin tidigare aktivitetsnivå och i möjligaste mån lever som vanligt. 

Olämpliga och belastande arbetsställningar eller långvarigt stillasittande arbete, antingen på jobbet eller hemma, är ofta orsaken till trötthet och smärta i nacke, rygg och ländrygg. Det är lyckligtvis möjligt att undvika överbelastning av nacke, rygg och ländrygg med en bra, ergonomisk arbetsmiljö. Till exempel kan ändamålsenlig arbetsteknik och en lämpligt anordnad arbetsplats med bland annat inställbara bord och stolar skapa en sund arbetsmiljö.

Att hitta den rätta stolen

VELA har många års erfarenhet av att hitta exakt rätt stol som kan förebygga och avhjälpa smärtor i rygg, nacke och ländrygg. VELA kan erbjuda flera olika modeller av arbetsstolar, ståstolar och pallar som lämpar sig för att skapa en ergonomisk miljö både i hemmet och på arbetet.

ont i ryggen, bred

Arbetsstolar kan till exempel ställas in och anpassas för att åstadkomma en stödjande och aktiv sittställning. Ståstolar gör det möjligt att växla mellan sittande och stående position och bidrar därmed till att göra en lång arbetsdag mer varierad. Man kan främja en upprätt sittställning genom att använda pallar med eller utan rygg eller med en aktiv sits som kan träna rygg och ländrygg samtidigt som man sitter ned. En pall kan också fungera som en andra stol, ett alternativ till exempelvis en kontors- eller arbetsstol, och därmed bidra till variation under arbetsdagen.

Vi anbefaler bl.a. følgende stole til at afhjælpe ryg-, nakke- og lændesmerter:

VELA Latin 100Hmi nr. 

VELA Latin 100 är en ergonomisk stoppad kontorsstol med lågt ryggstöd som ger bra stöd för ländryggen och ger rygg, axlar och armar fritt spelrum

Läs mer

VELA Latin 200Hmi nr. 

VELA Latin 200 är en ergonomisk stoppad kontorsstol med större sits och ryggstöd med extra ländryggsstöd som är högre än på VELA Latin 100-modellen.

Läs mer

VELA Salsa 400Hmi nr. 

VELA Salsa 400 har en sadelsits som tryggar en ergonomisk sittställning eftersom sitsens form skapar en naturlig ryggkurva, och därmed en öppen, aktiv höftvinkel.

Läs mer

VELA Samba 400Hmi nr. 

VELA Samba 400 med sadelsits tryggar god ergonomi. Sitsens utformning främjar naturlig ryggkontur och öppen, aktiv höftvinkel

Läs mer

VELA Samba 410Hmi nr. 

VELA Samba 410 aktiverar länd och rygg genom den dynamiska sitsen och tränar rygg, länd och mage

Läs mer

VELA Tango 700Hmi nr. 

VELA Tango 700 är den senaste modellen av den välkända VELA-arbetsstolen med manuell höjdinställning. Stolen ger självständighet hemma och på jobbet och har en användarvänlig design.

Läs mer

VELA Tango 700EHmi nr. 

VELA Tango 700E är den senaste modellen av den välkända VELA-arbetsstolen med elektrisk höjdinställning. Stolen ger självständighet hemma och på jobbet och har en användarvänlig design.

Läs mer

Dansk design och produktion

Oändeliga anpassningsmöjligheter

Gratis rådgivning av specialister