Stående arbete

Livskvalitet för människor med funktionsnedsättningar kan handla om att lyckas ha ett arbete, t.ex. på deltid eller flextid. Livskvalitet kan också handla om att klara av vardagen på egen hand.

Stående arbete, antingen på arbetsplatsen eller i hemmet, kan vara mycket krävande för människor med funktionsnedsättningar p.g.a. smärtor, nedsatt benstyrka eller dålig balans. Det är därför viktigt att hitta avlastande arbetsställningar så att man i mesta möjliga mån klarar av att sköta sina uppgifter. 

Det är därför viktigt att titta närmare på vilka uppgifter som ska utföras, i vilken omgivning arbetet ska utföras och vilka funktionsnedsättningar det handlar om. Gäller det till exempel en arbetsplats där det går att växla mellan stående och sittande arbetsställningar, eller förekommer bara stående arbete?

Att hitta den rätta stolen

VELA har många års erfarenhet av att hitta exakt rätt stol, så att människor med funktionsnedsättningar fortfarande kan arbeta – även när det framför allt handlar om stående arbete. VELA har ett stort urval ståstolar som kan anpassas efter den enskilde brukarens behov. När man behöver en stol för stående arbete – hemma eller på jobbet – är det viktigt att fundera på om stolen ska kunna bromsas. En bromsad stol är fördelaktig för exempelvis brukare med dålig balans.

Om brukaren ska arbeta på en plats med snäva utrymmen kan det vara en fördel att välja ett litet underrede och samtidigt fundera på vilka hjul som ska sitta på underredet.

stående arbete, bred

Ståstolar kan höjdregleras med en gasfjäder eller elektriskt (VELA Tango El ståstol), vilket gör att flera brukare kan använda samma stol. Höjdregleringen kan dessutom användas för att trygga god ergonomi vid olika arbetshöjder. 

Man måste också ta hänsyn till huruvida brukaren behöver armstöd, vilket kan ge avlastning för armarna och göra det enklare att resa sig upp och sätta sig i stolen.

Sits, ryggstöd och eventuella armstöd kan ställas in för att ge brukaren en ergonomisk, aktiv och god arbetsställning och därmed förmåga att utföra sina arbetsuppgifter.

Vi anbefaler bl.a. følgende stole til stående arbejdssituationer:

VELA Salsa 100Hmi nr. 

VELA Salsa 100 är en ståstol med kort vippbar sits som stöttar och stabiliserar brukaren.

Läs mer

VELA Salsa 110Hmi nr. 

VELA Salsa 110 är en ståstol med en kort sits med en upphöjning i fronten så att brukaren slipper känslan av att glida ned från sitsen när den vippas framåt.

Läs mer

VELA Samba 100Hmi nr. 

VELA Samba 100 är en ståstol med kort vippbar sits som stöttar och stabiliserar brukaren vid stående arbete

Läs mer

VELA Tango 700EHmi nr. 

VELA Tango 700E är den senaste modellen av den välkända VELA-arbetsstolen med elektrisk höjdinställning. Stolen ger självständighet hemma och på jobbet och har en användarvänlig design.

Läs mer

Dansk design och produktion

Oändeliga anpassningsmöjligheter

Gratis rådgivning av specialister