Amputation

Benamputation är ett övergripande benämning av avlägsnandet av delar av eller hela benet. En amputation kan utföras på underbenet, vid knäet, på lårbenet eller ända uppe vid höften.

Personer med benamputation kan uppleva svårigheter att klara av vardagsaktiviteter i hemmet eller på arbetsplatsen. Många tycker att de har svårt att ställa och sätta sig, har dålig balans, gångsvårigheter samt svårt att stå upp under en lång tid - både med eller utan protes.

Många människor har dessutom benamputation smärta av varierande grad.

VELA har ett stort utbud av arbetsstolar, ståstödstolar och elrullstolar som kan underlätta vardagen för personer med benamputation och ge möjlighet att vara så självständig som möjligt.

Vid smärre funktionshinder såsom nedsatt balans och gångsvårigheter kan en arbetsstol eller en ståstödstol underlätta vardagen avsevärt:

 • Ökad rörlighet: Användaren kan "gå" framåt i stolen och därmed ta sig runt på egen hand eftersom det finns gott med plats för fötterna mellan de stora välfungerande hjulen.
 • Ökad säkerhet: Användare med dålig stående balans får extra säkerhet och sinnesfrid när stolens centrala broms aktiveras eftersom stolen står helt stilla när användaren ställer och sätter sig. Armstödet kan också ge säkerhet och trygghet så att användaren kan sitta helt lugnt i stolen och uppleva en avgränsande trygghet under aktiviteter.
 • Bättre sittställning: Användaren får en bekväm och ergonomiskt avlastande sittställning tack vare att sätet och ryggstödet kan anpassas till användarens behov. Arbetsstolen finns även med artrodessäte, som är ett säte med en tvådelad sätesyta där flikama kan justeras oberoende av varandra. Detta säte gör att du kan sitta med öppen höftvinkel och individuellt stöd för låren.
 • Bättre komfort och stöd: Användare kan få extra stoppning och mjukare skum på sitsen och ryggen, samt en speciell sittdyna som kan främja komfort och lindra smärta. Dessutom kan ett justerbart och avlastande amputationsstöd installeras för att användaren ska få ökat stöd, smärtlindring och bättre balans.
 • Säker förflyttning: Enkel drift och inställning av stolen, till exempel elektrisk höjdjustering, kan underlätta när det är dags att ta sig in och ut ur stolen. Förflyttning åt sidan kan också göras säkert genom att sänka armstöden.
 • Vid svåra funktionshinder som resultat av benamputation kan en elrullstol med anpassningsmöjligheter gör vardagen lättare:

  • Ökad rörlighet: Användaren får möjlighet att kunna färdas på egen hand, både inomhus och utomhus och därmed självständigt ta sig runt i hemmet eller skolan. Du kan också få en elrullstor från Vela med avancerad styrning och anpassade köregenskaper om användaren har särskilda behov.
  • Ökad säkerhet: Användare som har dålig stående balans får extra säkerhet och trygghet med en elrullstol som passar deras specifika behov. Elrullstolens köregenskaper kan programmeras så att användaren får en säker och bekväm körupplevelse, vilket gör att användaren enkelt och säkert kan ta sig runt i hemmet, skolan och trafiken. att kunna manövrera sig säkert runt om i hemmet, på jobbet, i skolan, i affären och i trafiken.
  • Bättre sittställning: Användaren får en bekväm och ergonomiskt avlastande sittställning tack vare att sätet och ryggstödet kan anpassas till användarens behov. Sittställningen kan justeras antingen manuellt eller elektriskt beroende på användarens funktionshinder och behov.
  • Bättre komfort och stöd: VELA har ett stort och varierat utbud av sittdynor och ryggstöd. Det är också möjligt att få extra stoppning i sätet, ryggstödet och armstödet med till exempel mjukare skum eller olika sittdynor. Speciella tryckavlastande sittdynor kan främja komfort och lindra eventuell smärta. Dessutom kan ett justerbart och avlastande amputationsstöd installeras för att användaren ska få ökat stöd, smärtlindring och bättre balans.
  • Minskad smärta: Lättanvänd och användning av stolens elektriska funktioner, såsom sitslutning, kan hjälpa användaren att uppnå ändra sittställningar under en lång dag. Således förändras tryckfördelningen på användarens kropp så att risken för smärta och trycksår minskas och användaren upplever därmed hög komfort under långvarig användning.

  Kontakt kundtjänst eller hitta anställd

  Vi anbefaler bl.a. følgende stole til mennesker med benamputationer:

  VELA Salsa 110Hmi nr. 

  VELA Salsa 110 är en ståstol med en kort sits med en upphöjning i fronten så att brukaren slipper känslan av att glida ned från sitsen när den vippas framåt.

  Läs mer

  Dansk design och produktion

  Oändeliga anpassningsmöjligheter

  Gratis rådgivning av specialister