Reumatism

Reumatism är en vanlig, kronisk sjukdom som drabbar riktigt många människor. Reumatism är ett samlingsbegrepp för muskel- och skelettsjukdomar och täcker många diagnoser som artros, ryggsjukdomar och reumatoid artrit. Bara i Danmark lider ca 700 000 människor av reumatism. Många tror att det bara är gamla människor som får reumatism, men även yngre och barn kan drabbas.

Artrit kan behandlas men inte botas. Medicinsk behandling kan t.ex. minska symptom och hämma sjukdomens utveckling och du kan själv göra en hel del för att må bättre och förhindra förlust av funktion genom t.ex. motion, träning, smärtstillande medel och hälsosam kost.

Gemensamt för många reumatiska sjukdomar är att de ger olika grader av smärta i kroppens leder och muskler, och dessutom ge stela leder, trötthet och nedsatt funktionsförmåga.

Reumatiska sjukdomar kan orsaka problem i samband med att klara av vardagsaktiviteter i hemmet, i skolan eller på jobbet, beroende på artritens spridning. Det kan t.ex. komma till uttryck i form av smärta när man sitter ned, har svårigheter att ställa och sätta sig, dålig balans, gångsvårigheter, svårt att stå upp under långa perioder samt smärta och svårigheter i samband med hantering av förpackningar, verktyg, köksredskap och bestick.

VELA har flera typer av arbetsstolar och ståstödstolar som kan underlätta livet för människor med artrit eftersom en stol är ett hjälpmedel med många fördelar:

 • Ökad rörlighet: Användaren kan "gå" framåt i stolen och därmed ta sig runt på egen hand eftersom det finns gott med plats för fötterna mellan de stora välfungerande hjulen.
 • Ökad säkerhet och trygghet: Användare med dålig stående balans får extra säkerhet och sinnesfrid när stolens centrala broms aktiveras eftersom stolen står helt stilla när användaren ställer och sätter sig. Armstöden kan också ge säkerhet och trygghet då användaren kan sitta lugnt i stolen vid t.ex. ryggont och trötthet.
 • Enklare användning: Om användaren har nedsatt förmåga i händer eller har "böjda fingrar" kan man använda ett speciellt behagligt grepp till bromsar eller justering av stolen.
 • Bättre sittställning: Användaren kan få en bekväm och ergonomisk sittställning som minskar belastning på leder eftersom sätet och ryggstödet kan anpassas till användarens behov. Till exempel kan användare med stela höfter eller knän justera sitthöjden så att se sitter högre och får bättre sittställning.
 • Bättre komfort och stöd: Användaren kan få extra stoppning i sätet, ryggstödet och armstödet med till exempel mjukare skum eller olika sittdynor. Speciella tryckavlastande sittdynor kan främja komfort och lindra eventuell smärta.
 • Minskad smärta: Lätt drift och inställning av stolen kan minska risken för smärta, speciellt eftersom elektrisk höjdinställning skyddar användaren från onödiga stötar och underlättar när användaren ska in och ut ur stolen. Mindre smärta, ökad säkerhet och ökad komfort innebär också mindre trötthet.

 • Kontakt kundtjänst eller hitta anställd

  Vi anbefaler bl.a. følgende stole til mennesker med gigt:

  VELA Tango 100ESHmi nr. 

  VELA Tango 100ES är en barnstol med elektrisk höjdinställning – perfekt för barn och ungdomar med särskilda behov. Den elektriska höjdinställningen hjälper barnet vid i- och urstigning och möjliggör varierande sitthöjder vid olika aktiviteter.

  Läs mer

  VELA Tango 100SHmi nr. 

  VELA Tango 100S är en säker stol för barn och ungdomar med särskilda behov. Stolen är perfekt för användning i skola och hem eftersom centralbromsen ger stabilitet vid aktivitet och stöd när barnet ska resa eller sätta sig.

  Läs mer

  VELA Tango 700Hmi nr. 

  VELA Tango 700 är den senaste modellen av den välkända VELA-arbetsstolen med manuell höjdinställning. Stolen ger självständighet hemma och på jobbet och har en användarvänlig design.

  Läs mer

  VELA Tango 700EHmi nr. 

  VELA Tango 700E är den senaste modellen av den välkända VELA-arbetsstolen med elektrisk höjdinställning. Stolen ger självständighet hemma och på jobbet och har en användarvänlig design.

  Läs mer

  Dansk design och produktion

  Oändeliga anpassningsmöjligheter

  Gratis rådgivning av specialister