Ryggsjukdomar

Ryggsjukdomar är ett samlingsbegrepp som omfattar många olika typer av besvär med rygg och nacke. Här kan t.ex. nämnas diskbråck, brott på delar av ryggraden, osteoartrit i ryggen, ischias samt kroniska ryggsmärtor som har olika orsaker.

Rygg- och nackbesvär drabbar kvinnor och män i alla åldrar och det kan vara en stor olägenhet i vardagen, såsom på arbetsplatsen, eftersom personer med ryggproblem ofta upplever smärta. Det kan i sin tur leda till många sjukdagar.

Ryggsmärtor och trötthet i ryggraden kan uppstå eller förvärras under längre stillasittande aktiviteter. Alla proffs är överens om att "den bästa sittställning är den nästa sittställningen" och att variation och aktivitet är viktigt för att undvika eller minimera smärta. Om man har ett arbete där man sitter stilla länge är det viktigt att variera sin sittställning under dagen, till exempel genom att sitta på en justerbar stol, så att man enkelt kan ändra läge och få stöd i olika sittställningar. Det är också möjligt att använda olika slags stolar under dagen för att uppnå olika sittställningar, såsom en justerbar arbetsstol och en pall som gör att man kan stärka ryggmusklerna när användaren sitter vid skrivbordet.

Rygg- och nackbesvär kan orsaka problem och utmaningar både i hemmet och på jobbet. Smärta i rygg och nacke kan orsaka besvär när man ska ställa och sätta sig, står upp under en lång tid och har dålig balans och gångsvårigheter.

VELA har ett stort utbud av kontorsstolar, arbetsstolar, ståstödstolar och pallar som kan ge stöd och avlastning när man sitter och därmed gör att man kan utföra aktiviteter som annars skulle begränsa en:

 • Ökad rörlighet: Användaren kan "gå" framåt i stolen och därmed ta sig runt på egen hand eftersom det finns gott med plats för fötterna mellan de stora välfungerande hjulen. På så sätt kan användaren få den inställningen som är mest bekväm och enkelt byta sittställning under dagen. Användare med ryggproblem kan dessutom ha nytta av att sitta på ett något framåtlutande säte.
 • Bättre komfort och stöd: För att ge användaren bra stöd och komfort kan sittdynor och ryggkuddar stoppas med olika skumtyper och anpassas efter användarens behov. Detta kan t.ex. vara särskilt tryckavlastande sittdynor, användaranpassade säten med stöd för svanskotan och ryggkuddar med svankstöd, vilket främjar komfort och lindrar eventuell smärta.
 • Ökad säkerhet: Användare med ryggsmärtor i kombination med dålig balans får extra säkerhet och trygghet eftersom VELA har stolar med en centralbroms som kan aktiveras innan man sätter och ställer sig. Alla VELA-stolar finns tillgängliga med armstöd som kan ge säkerhet och stöd när användaren sätter sig ned i stolen. På så sätt kan du undvika eventuella stötar i ryggen.
 • Enklare användning: Om användaren till exempel har nedsatt rörelse av överkroppen kan det vara svårt att nå drifthandtagen och då kan man installera speciella handtagsförlängare på stolen.
 • Minskad smärta: Lättanvänd och inställning av stolen kan minska risken för att man omedvetet vänder och vrider på kroppen, vilket minskar risken för att smärta utlöses av felaktiga rörelser. Elektrisk höjdjustering skyddar användaren från onödiga stötar och underlättar när man ska sätta sig och ställa sig. Mindre smärta, ökad säkerhet och ökad komfort innebär också mindre trötthet.

 • Kontakt kundtjänst eller hitta anställd

  Vi anbefaler bl.a. følgende stole til mennesker med rygdiagnoser:

  VELA Salsa 110Hmi nr. 

  VELA Salsa 110 är en ståstol med en kort sits med en upphöjning i fronten så att brukaren slipper känslan av att glida ned från sitsen när den vippas framåt.

  Läs mer

  VELA Samba 110Hmi nr. 

  VELA Samba 110 är en ståstol med en kort sits med en upphöjning i fronten så att brukaren slipper känslan av att glida ned från sitsen när den vippas framåt.

  Läs mer

  VELA Tango 100Hmi nr. 

  VELA Tango 100 är en arbetsstol med lågt ryggstöd som ger bra stöd för ländryggen och ger rygg, axlar och armar fritt spelrum

  Läs mer

  VELA Tango 100ElHmi nr. 

  VELA Tango 100 El är en arbetsstol med elektrisk höjdinställning och lågt ryggstöd som ger gott stöd för ländryggen och fritt spelrum för rygg, axlar och armar

  Läs mer

  VELA Tango 200ElHmi nr. 

  VELA Tango 200 El är en arbetsstol med elektrisk höjdinställning och ryggstöd med extra ländryggsstöd som är högre än på VELA Tango 100 El-modellen.

  Läs mer

  VELA Tango 500Hmi nr. 

  VELA Tango 500 är den allra senaste utvecklingen inom arbetsstolar och har utöver arbetsstolens redan välkända fördelar ett revolutionerande tvådelat ALB-ryggstöd

  Läs mer

  VELA Tango 500ElHmi nr. 

  VELA Tango 500 El är det allra senaste inom arbetsstolar med elektrisk höjdinställning och har utöver arbetsstolens redan välkända fördelar också ett revolutionerande tvådelat ALB-ryggstöd

  Läs mer

  VELA Tango 510Hmi nr. 

  VELA Tango 510 har det allra senaste inom arbetsstolar. Utöver en aktiv sittställning ger stolen också möjlighet till avlastning och en god viloposition under dagen

  Läs mer

  VELA Tango 510ElHmi nr. 

  VELA Tango 510 El är det allra senaste inom arbetsstolar med elektrisk höjdinställning. Utöver en aktiv sittställning ger stolen också möjlighet till avlastning och en god viloposition under dagen

  Läs mer

  Dansk design och produktion

  Oändeliga anpassningsmöjligheter

  Gratis rådgivning av specialister